torstai 20. lokakuuta 2016

Jojo Moyes: Me Before You


Jojo Moyesin Me Before Youn (suomennettuna Kerro minulle jotain hyvää) suosio young adult -kirjojen lukijoiden parissa on näkynyt niin Instagramissa kuin BookTubessa. En missään vaiheessa ajatellut lukea kirjaa tai ainakaan mennä katsomaan kirjan pohjalta tehtyä uutta leffaa. En ennen kuin eräs ystäväni kävi katsomassa Me Before Youn leffateatterissa kahdesti ja kehui elokuvan maasta taivaaseen. Mielenkiintoni heräsi, ja kun päätin että voihan sen käydä katsomassa, tämä sama ystäväni tarjoutui tulemaan kanssani, katsomaan leffan kolmatta kertaa. Niin sitten menimme leffateatteriin ja minä rakastuin. Olin luullut tarinan olevan kevyttä ja höttöistä teinihömppää, mutta sitä se ei ollut. Tarina, sen henkilöt ja sen herättämät ajatukset ja kysymykset jäivät niin vahvoina pyörimään päähäni, että kun tämä kaunis painos osui kirjakaupassa silmiini, se oli pakko ostaa ihan sen takia että hyvä leffa ja ensimmäinen koeviikko juuri silloin suoritettu.

Olen itse tyypillinen the book was better -ihmisryhmän edustaja. Kirja pitää lukea ennen leffan näkemistä, kirja on 99 prosentissa tapauksista parempi kuin leffa. Poikkeuksia järjestykseen löytyy joitain, mutta suurin osa näistä poikkeuksista ovat Tuntemattoman sotilaan tyyppisiä klassikoita niin kirjana kuin elokuvana. Tämä tapaus kuitenkin yllätti, kun huomasin kokonaisuuden toimivaksi toisinkin päin.

Louisa Clark menettää unelmatyönsä kahvilassa, ja tarjoukseen puolen vuoden sopimuksesta neliraajahalvaantuneen Will Traynorin henkilökohtaisena avustajana on pakko tarttua. Will on 35-vuotias ja ollut halvaantuneena kaksi vuotta moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, ja menettänyt elämänhalunsa täysin. Louisa alkaa vähitellen huomata, ettei hänen työnsä ehkä olekaan niin helppoa kuin saattaisi kuvitella - missään suhteessa. (Haluaisin ihan kauheasti kertoa juonesta enemmänkin, mutta tämä on minusta niitä tarinoita joihin täytyy sukeltaa tietämättä liikaa.)

En tiedä, mistä mielikuvani tämän kirjan teinihötöstä oli tullut, sillä vaikka sinne suuntaan uhkaavasti työntäviä piirteitä onkin, Me Before You pysyy lähes alusta loppuun ajatuksia herättävänä ja jollain tapaa älykkäänä kirjana. Liika vaaleanpunaisuus on monesti lähellä ja suhtautuminen parisuhteeseen ja perheeseen kuvataan usein hyvin stereotyyppisenä nuortenkirja-asetelmana, mutta joka kerta, kun ehtii ajatella, että jopa Moyes on vetänyt tähän klassisen kuvion, nurkan takaa tuleekin elementti joka yllättää täysin ja kääntää stereotypiat päälaelleen.

Moyesin käsittelyssä sellaiset teemat kuin liikuntakyvyttömyys, työttömyys, oman tien raivaamisen uskaltaminen ja läheisen menettäminen muuttuvat paljon vähemmän pelottaviksi ja yhtä aikaa sekä maailman kokoisiksi että ihmisen arjessa yli päästäviksi. Me Before You haastaa ajattelemaan, onko kannattavampaa tehdä päätöksiä oman itsensä vai muiden kannalta ajatellen, mikä on oikein ja mikä väärin, ja kuinka paljon rakkaus voikaan ihmiselle tehdä mutta onko sekään tarpeeksi. Itkin ja nauroin ääneen, ajatukset ovat jääneet päähän viikkokausiksi pyörimään ja haluan vain saada viime vuonna ilmestyneen jatko-osan käsiini.

Jojo Moyes: Me Before You
Penguin Books, 2012
481 s.

5 kommenttia:

 1. Tykkäsin tosi paljon. Olen lukenut kaikki Moyesin suomennetut kirjat ja minuun ne uppoavat ihan tuhatta ja sataa.

  VastaaPoista
 2. Katsoin tämän elokuvana ja ensin tykkäsin herkkyydestä ja esimerkiksi päähenkilöstä, joka oli tietyllä tavalla samaistuttava. Lopetus tuli kuitenkin hirveän nopeasti ja koko tarina lässähti... Kiva kuitenkin että sinä pidit :)

  VastaaPoista
 3. Luin viime yönä loppuun, ja itkin, itkin ja itkin. Niin hyvä, surullinen ja ajatuksia herättävä! Olin kanssa kokoajan ajatellut että tämä olisi jotenkin höttöinen ja hömppäinen, että jos on vielä elokuvakin tehty niin varmaan päättyy kaikki-elivät-onnellisesti-elämänsä-loppuun-tyylillä.

  Kuulin vasta nyt että jatko-osakin on olemassa, oletko jo lukenut sen? Tämä oli niin hyvä jo näin, niin en tiedä mitä jatko-osa sille tekisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jatko-osan After You marraskuussa, ja se tuotti pettymyksen. Kai se oli paikoittain ihan hyvä, mutta koin sen turhaksi. Me Before Youn tarina toimii minusta paljon paremmin yksin.

   Poista
 4. En ole lukenut yhtäkään Moyesin kirjaa, koska olen saanut jostain käsityksen, että ovat toivotonta hömppää (jolle toki on sijansa ja tarpeensa). Pitääkö muuttaa mielensä? :D

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina ♥