tiistai 13. lokakuuta 2015

Prinsessasatu

Joskus mua pelottaa tulevaisuus. 

Useimmiten se johtuu siitä, että joku asia on hyvin enkä haluaisi sen muuttuvan. Se, että ihminen, joka on nyt tärkeä ja läheinen, lähtee joskus pois. Se, että pitää oikeasti tehdä valintoja oikeaa tulevaisuutta ajatellen. 

Viisitoista ei loppujen lopuksi ole kauheasti vuosia, mutta mä olen lähempänä kolmeakymppiä kuin nollaa. Se on kamala ajatus, tulla vanhaksi, elää elämänsä onnellisena tai ei niin onnellisena loppuun asti. 

Prinsessasadut loppuvat aina siihen, kun prinsessa saa prinssinsä ja kaikki ovat onnellisia paitsi paha joka saa palkkansa. Se on aika surullista, koska ei se varmasti ollut prinsessan elämän ainoa koettelemus, paitsi jos hän kaatui kuolleena maahan ihan vain onnellisuudesta heti häiden jälkeen. Oikeasti hänestä tuli pikku prinssien ja prinsessojen äiti ja sen jälkeen isoäiti, hän ehti itkeä ja huutaa ja murjottaa läheisilleen ihan yhtä paljon kuin joku muukin. Hän koki ainakin tuhat muutakin onnellisuuden hetkeä kuin sen maagisen suudelman ennen loppu-sanaa. Ihan varmasti. Sillä olihan prinsessakin ihminen ihan yhtä lailla kuin muutkin. On vähän tylsää, että prinsessa ei saanut kertoa loppuelämänsä tarinaa. Mua ainakin olisi kiinnostanut, ne lohikäärmeet ja pahat äitipuolet ja ruusupuskat on vähän kulunut juttu kerrottavaksi.

Hassua ajatella, että mä kasvan aikuiseksi. Ei musta yhtään tunnu siltä. Voi olla, että 17-vuotiaana katson tänään otettua selfietä yhtä kauhistuneena kuin nyt katson kuvia, joissa olen kolmetoista. Mä tulen vielä muuttumaan niin paljon, viisitoista on loppujen lopuksi tosi vähän vaikka välillä tuntuu niin vanhalta.

Välillä miettii, että onko jotain asiaa ihan turha tehdä, kun parin vuoden päästä kaikki siihen liittyvät ihmiset saattavat olla hajallaan pitkin maailmaa ja koko homma täysin unohunut. Mutta se on todella tyhmästi ajateltu. Miksi ihmeessä lopettaa mahtava projekti sen takia, ettei sitä ehkä pysty muutaman vuoden päästä tekemään. Tuolla logiikalla mitään proggiksia ja ihmissuhteita ei koskaan kannata edes aloittaa. Miten noin voi edes ajatella? Kaikki hyvä päättyy aikanaan, se on fakta. Ja päättyneen hyvän tilalle tulee jotain muuta hyvää. Siksihän hyvät jutut on hyviä juttuja, että tunteet, jotka niistä heräävät, tuntuu kivalta. Ja tunteet tuntuu kivalta just siinä hetkessä. Ei koko loppuelämän onnellisuutta voi taata, ja ihan hyvä niin. Katsotaan, mitä eteen tulee.

Unelmat ovat tärkeä osa meitä kaikkia, ja ovathan nekin tulevaisuutta. Unelmoidaan ja haaveillaan siitä, mitä voisi tapahtua huomenna, ensi viikolla, viiden vuoden päästä. Ei tulevaisuutta kannata siis pelätä, se saattaa olla juuri sitä mitä haluaa, sitä mistä unelmoi. (Viiden vuoden päästä mä olen kaksikymmentä. Ehkä sitä voi sittenkin vähän pelätä. Mutta ei kauheasti.)

16 kommenttia:

 1. Aika kuluu hitaasti ja nopeesti, se vaan kuluu. Mä oon tuntenut mun vanhimmat kaverit 11 vuotta, yli puolet mun elämästä. Jotkut hyvät asiat vain säilyy. Ehkä kaikki ei, mut jotkut. Oot tiu, oot saukko, se säilyy. Viis vuotta on pitkä aika, sä oot elänyt sen jo kolmesti.

  Ja aina tulee hetkiä kun on hyvä olla. Ne kestää sen hetken. Mut kestää kuitenkin. Niitä mahtuu suhun paljon.

  Tiu. ♡

  VastaaPoista
 2. Aika turha pelätä sitä vähääkään, tuskin yhtä kauhistuttavaa kuin vaikka 15 (tai 18)-vuotiaana oleminen. Siihenkin tottuu lopulta, ettei lapsilisää tule. Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkääminen on turhaa, mutta sitä tapahtuu, varmaan kaikilla. Varmasti kaikkeen tottuu, joskus.

   Poista
 3. Oi Ellen, kaunis ja ajatuksia herättävä pohdinta. Moni ajattelee ajan kulumista. Ehkä se kuuluu tämän hetken maailmaan... Minäkin nimesin oman blogini tuon teeman mukaan Unelmien ajaksi... Mutta olen yrittänyt oppia elämään hetkessä ja olemaan ajattelematta ajan vääjäämätöntä kulumista. Joitain asioita täytyy suunnitella tietenkin mutta muuten kannattaa nauttia sen hetkisistä ihmisistä ja asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkessä eläminen on yllättävän vaikeaa, kaikkia tulevaisuudensuunnitelmia ei vain saa heitettyä sivuun, ja ehkä ihan hyväkin niin. Kiitos, Katriina, kauniista kommentistasi!

   Poista
 4. Voi luoja, iski ja lujaa. Samoja ajatuksia mä olen itsekin pyöritellyt, niin viime vuonna yhteishakustressissä kuin nyt lukiossa luokkalaisia kuunnellessa: "Joo, mä otan tän pitkän matikan ja luen kemiaa ja meen lääkikseen opiskelen sisustussuunnittelijaksi meen kauppikseen." ja ite ei tiiä ees mitä söis välipalaksi iltapäivällä. Mutta ehkä me selvitään, voimia sulle<3

  Ja aivan ihana tuo prinsessasatuvertaus♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki koulujutut tuntuu tähtäävän tulevaisuuteen ja siihen, mitä menee opiskelemaan ja meneekö naimisiin ja muuttaako vuokralle vai omistusasuntoon ja saako onnellisen elämän, kun vasta vähän aikaa sitten tuntui, että opiskellaan opiskelemisen takia. Mut kyllä me selvitään siitä, ihan varmasti selvitään.

   Naurahdin tuolle välipalalle. Ja kylhän me prinsessatkin syödään välipalaa kun vaan osataan päättää mitä.

   Poista
 5. Jatka unelmointia ja anna tulevan tulla - jossakin sanottiin viisaasti, että maailma on niiden, jotka uskaltavat uskoa unelmiinsa <3

  PS. Kamarissani on sinulle jotakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos paljon, sekä taas niin kauniista sanoistasi että haasteesta! ♥

   Poista
 6. Oih miten ihana teksti! Mulle tuli äkkiä vanha olo, sillä oon enää puolentoista vuoden päässä kahdestakympistä... Voi apua :D Aika pieneksi sitä kuitenkin itsensä vieläkin tuntee. Ihanaa syksyä! <3

  VastaaPoista
 7. Kuten sinäkin, kärsin itse ikäkriiseistä, pohdin kuluvaa aikaa ja halusin pysäyttää sen juuri siinä 15-20 vuotiaana. Kuka nyt haluaa päästää irti vaikka nuoruudestaan? Tai haluaa lähestyä vääjäämättä aikuisuutta, keski-ikää, kuolemaa...?

  Hassua kyllä, ikäkriiseistä kärsiminen on lieventynyt vuosi vuodelta. Olen sinua 11 vuotta vanhempi, eli voit siitä laskea miten lähellä itse olen jo tuota hurjaa 30 ikävuotta. Kauhistuttaahan se, ja varmaan siinä yli kolmekymppisenä nauran tälle, kuten nyt nauran sille, että pidin itseäni kovin vanhana kun olin 18. Mutta niin se kuuluu mennä.

  Pidä kiinni hetkestä ja omista ajatuksistasi. Ne ovat elämäsi nyt. Mutta uskallan väittää, että viiden vuoden päästä ajattelet eri tavoin. Et ehkä enää kaipailekaan sitä viisitoista vuotiaan elämääsi. Minä en ainakaan kaipaa. En tippaakaan. Ja niin sen kuuluukin mennä.

  Nuoruudessa ajan kulu ja tulevaisuus tuntuu eri tavoin, sillä koulussa tähdätään siihen, pitää miettiä minne hakee opiskeleen tai haluaa tehdä työkseen, ja koska muuttaa omaan asuntoon, perustaako perheen ja mitä vielä! Mutta kun "on täällä tulevaisuudessa" niin tajuaa, ettei se ihan niin menekään :D Elämä ei ole suora viiva, ja ihan yhtä lailla sitä tässä iässä pohtii tulevaisuuttaan. Mutta onneksi myös tajuaa, että elämä on tässä ja nyt.

  Ja hei, ei se kolmekymppinenkään vielä vanha ole. Minusta tuntuu, että oma paras nuoruuteni alkoi vasta reilusti yli kaksikymppisenä ;)

  VastaaPoista
 8. Annoin sinulle blogissani Liebster Award -tunnustuksen. :)

  http://kattinkankirjalista.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 9. Nyt huomasin tämän kirjoituksesi ja se sai minut hymyilemään hyvällä tavalla. Sehän tuntuu ihan eiliseltä kun ikäisenäsi mietin samanlaisia ja nyt, voi hyvä ihme, olen jo hyvinkin neljännellä kymmenellä!
  Ainakin minulla matka sieltä tänne on ylittänyt hurjimmatkin haaveeni. Ja yhä edelleen janoan tietää, mitä kaikkea tulevaisuudessa odottaa. Janoa sitä sinäkin ja nauti niistä maisemista, mitä tiellesi osuu ❤️

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina ♥