perjantai 19. kesäkuuta 2015

J. R. R. Tolkien: Hobitti


Neljäsosa kesälistan kohdasta 'korjaa aukko yleissivistyksessä' tehty!

Hobitti eli Sinne ja takaisin kertoo kääpiöjoukon ja hobitti Bilbo Reppulin matkasta valloittamaan kääpiöiden aarre takaisin lohikäärme Smaugilta. Lohikäärme on hyvin vaarallinen, ja jo matkaan sen luo Yksinäiselle Vuorelle kuuluu paljon vaaroja. Kolmetoista kääpiötä ja Bilbo kohtaavat matkallaan niin peikkoja, hiisiä, haltioita kuin jättiläishämähäkkejäkin.

Onhan tämä klassikkoteos, ja hieno sellainen. Hobitti on fantasiakirja, mutta ei sellainen yli menevä fantasiakirja, jos tiedätte mitä tarkoitan. Miekat ja kilvet ja taistelut löytyy, mutta niitä ei ole koko aikaa. Hahmokaarti on hieno, vaikka Bilbo välillä kaikkitietävällä asenteellaan ärsyttääkin, mutta se on vain Bilbon luonne, siitä emme syytä Tolkienia.

Tekstiin on upotettu hyvin paljon lauluja, niin haltioiden kuin kääpiöidenkin. Ne rytmittivät tekstiä mukavasti, ja vaikkeivät ne vie tarinaa eteenpäin tms, ne ovat kivoja olemassa. Tolkien myös puhuttelee lukijaa suoraan useasti, mikä on minusta hauska tapa. Minulle siitä tulee sellainen olo, kuin kirja olisi kirjoitettu juuri minua varten.

Sellaiset lausahdukset kuin "hän oli kelpo pikku otus" ja "sinä olet kyllä mainio henkilö, herra Reppuli, ja minä pidän sinusta kovasti, mutta sinä olet kumminkin aika pieni otus tässä avarassa maailmassa" sulattivat sydämeni täysin. Mainio henkilö! <3

Kuten tuosta ylhäällä olevasta kuvasta näätte, tässä minun kopiossani (tai siis ystäväni Marian kopiossa, kiitos Mapa lainasta) on Tove Janssonin kuvitus! Aivan upeaa! Yleensä kuvaan kirjan kannen, mutta tästä puuttuvat paperikannet ja kannessa on vain tuollainen pieni kuva, josta tulee Tolkienin nimikirjaimet, joten saatte nauttia Toven kuvituksesta.

Jäi vähän tyngäksi tämä teksti, mutta olkoon. Halusin nyt sanoa sen vähän mitä minulla on tästä sanottavaa.

Teos: Hobitti eli Sinne ja takaisin
Tekijä: J. R. R. Tolkien
Alkuperäisteos: The Hobbit or There and Back Again (1937)
Suomentanut Kersti Juva
WSOY 1985
Sivuja: 331
Kirjan vuoden lukuhaaste: kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
Kirjankansibingo: piirroskuva

6 kommenttia:

 1. Vaikka Tarusta sormusten herrasta en niin suuresti pidäkään niin Hobitti on kiva, suurelta osin juuri noiden mainitsemiesi satufantasia-piirteiden vuoksi.
  Toven kuvituksesta tähän olen nähnyt joitain otteita, muistaakseni Klonkku on kuvattu tässä oudosti (sellaisena olentona joka kai jotenkin sopii tämän kirjan kuvaukseen mutta ei todellakaan myöhempään rooliin TSH:ssa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toven piirtämästä Klonkusta tulee minulle mieleen vanhojen suomalaistarujen vesihiisi tms. Hämmennyin jonkin verran, sillä olen nähnyt pätkiä TSH-leffoista, joiden Klonkku on todella erilainen, ja kirjan kuvauksenkin pohjalta kuvittelisin ennemmin sen leffojen Klonkun. Toven Bilbokin on hyvin Muumi-kirjojen joidenkin mönkiäisten kaltainen. Mutta nuo koko sivun kokoiset kuvat, kuten tuo sillanylityskuva tuossa postauksen alussa, ovat minusta hyvin tunnelmaa kuvaavia.

   Poista
 2. Hobitti on aivan ihana!! ♥ Olin aivan huumassa, kun luin tämän viime kesänä :)

  Kirjassa on suoraan sanoen niin satumaisen lumoava tunnelma ja minäkin pidän hahmojen tavasta puhutella toisiaan. Mainiota ;)

  VastaaPoista
 3. (Mähän kommentoin tämän eilen? Miksi mun kommettia ei näy?)

  Hobitti on niin ihana :3 Voisin muuttaa Kontuun ja elellä siellä hobittielämää kirjojen ja ruuan keskellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Rakas ystävämme Blogger tekee aina kaiken niin kuin halutaan :D)

   Muutetaanko yhdessä?

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥