sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

John Green: Kaikki viimeiset sanat


John Greenistä on tullut jonkinlainen ilmiö maailmalla. Bookstagram ja booktube ovat välillä täynnä John Greeniä. Tähtiin kirjoitettu virhe oli ja on megahitti niin kirjana kuin elokuvanakin. Paper Townsista tehdään paraikaa elokuvaa. Kaksi kirjaa on suomennettu, ja lisää on varmasti tulossa.

Ja sitten tulee Ellen. Lukee Tähtiin kirjoitetun virheen. Ahdistuu ja hämmentyy. Ei tykkää yhtään. (Ja löytää riemukseen muitakin ihmisiä, jotka eivät tykänneet. Et ole vaivasi kanssa yksin.) Ja totta kai, kehittää ennakkoluulot. Aivoni tuntuvat ajattelevan, että jos en tykkää tyypin yhdestä kirjasta, en tykkää niistä muistakaan. Siitä asti, kun Greenin esikoisteos Kaikki viimeiset sanat suomennettiin, to do -listallani on ollut lukea tämä kirja. Joko saadakseni lisätodisteita 'en tykkää John Greenistä' -väitteelleni tai kumotakseni sen. Kumoaminen suoritettu.

Miles Halter on niitä ihmisiä, että kun hän järjestää ennen sisäoppilaitokseen lähtöään vanhempien vaatimuksesta läksiäisjuhlat, niihin tulee kaksi ihmistä istumaan kiusallisesti hetkeksi. Culver Creekin sisäoppilaitoksessa Miles saa huonetoverikseen Chipin, jota kutsutaan Everstiksi. Eversti nimittää Milesin Lylleröksi ("sen takia että olet noin laiha, oletko koskaan kuullut ironiasta") ja ihmettelee hetken tämän kiinnostusta ihmisten viimeisiin sanoihin, mutta pojat ystävystyvät. Ennen ystävätön Miles pääsee nyt jäyniä tekevään ja salaa tupakalla käyvään porukkaan, johon kuuluvat Everstin lisäksi japanilainen Takumi ja uskomattoman hyvän näköinen ja arvaamaton tyttö Alaska.

Kirja on jaettu kahteen osaan: osiin 'ennen' ja 'jälkeen'. Kun selostin vähän kirjan juonta äidilleni, hänen ensimmäinen kysymyksensä oli "ennen ja jälkeen mitä?" mutta jos paljastaisin sen, koko kirjasta menisi idea.

Vaikka Kaikissa viimeisissä sanoissa käsitellään sellaisia teemoja kuin yksinäisyys ja kuolema ja vaikka se on aivan yhtä rankkaa luettavaa kuin Tähtiin kirjoitettu virhekin, en kokenut sitä samalla tavalla ahdistavana. Lopulta Kaikki viimeiset sanat kuitenkin luo toivoa ja kertoo, että kaikesta voi selvitä. En voi sanoa pitäneeni tästä hirveästi, mutta aika paljon kuitenkin. Greenin huumori, josta en oikein saanut otetta Tähtiin kirjoitetussa virheessä, on oivaltavaa ja fiksua. Kaikki kirjan henkilöt ovat aivan kuin oikeita ihmisiä, heidän hyvät ja huonot puolensa, iloisuutensa ja kiukkunsa, heidän surunsa, epätietoisuutensa, kaikki tuo tuntuu aivan todelta. Jotkut teinien mielenliikkeet istuvat aivan minun päähäni, ja nekin jotka eivät, istuvat sataprosenttisen varmasti ainakin jonkun päähän.

En ole edelleenkään vannoutunut John Green -fani, mutta kun hänen kirjojaan suomennetaan lisää, aion kyllä lukea ne.

Teos: Kaikki viimeiset sanat
Tekijä: John Green
Alkuperäisteos: Looking for Alaska (2005)
Suomentanut Helene Bützow
WSOY, 2014
Sivuja: 320
Kirjan vuoden lukuhaaste: suositun kirjailijan ensimmäinen kirja

PS. Uusimmassa Lukufiilis-lehdessä on kaksi minun kirjoittamaani kirja-arviota, jee! Tuntuu ihan mahtavalta nähdä oma tekstinsä ja nimensä painettuna lehteen!

14 kommenttia:

 1. Jos tilaisi Lukufiilistä, lukisin mielelläni... :( Ja on ihanaa nähdä julkaisseensa jotain!

  VastaaPoista
 2. Mun muistaakseni Paper Towers suomenneta tässä joskus. Nimeksi tulee Arvoitus nimeltä Margo. Yhtä paljon logiikkaa kuin Looking for Alaskan käännöksessä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan nimihän siis on Paper Towns, mutta kun tekstisyötölle ja alitajunnalle jotain opettaa, on helppo olla sisäistämättä sitä oikeaa nimeä x)

   Poista
  2. Heh, paperitornit! Minä huomasin vasta nyt kun sanoit XD

   Poista
 3. Ahaa, tota en tiennytkään. Logiikka kaukana, mutta Kaikki viimeiset sanat kuulostaa kyllä miljoona kertaa paremmalta kuin Alaskaa etsimässä :D

  VastaaPoista
 4. Minusta tuli John Greenin fanittaja ja olen jo varannut kirjastosta Arvoitus nimeltä Margo kirjan :)

  VastaaPoista
 5. Juuri luin itsekin tämän kirjan ja arvio olisi luonnoksissa odottelemassa kirjoittajaansa. Minä pidin kovasti Tähtiin kirjoitetusta virheestä, ja tämäkin oli lopulta yllättävän hyvä. :) Paper townskin odottaa yöpöydällä jo vuoroaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni kehui Paper Townsia, joten odotan innolla sen lukemista. Tämä oli minulle iloinen yllätys Tähtiin kirjoitetun virheen tuottaman pettymyksen jäljiltä.

   Poista
 6. Sain joululahjaksi, tuolla hyllyssähän se möllöttää edelleen lukemattomana. Tarkoitus olisi lukea ennen seuraavaa joulua ;)

  Ja joo, mulle tulee Lukufiilis ja pohdinkin, että oletko sinä arvosteluiden takana ;) Lukufiilis oli mullekin eka paikka, jossa jotain tekstejäni julkaistiin :) Tosin nimimerkillä, mutta silti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva että oot bongannut mun jutut :) Ja kesällä on aikaa lukea sekin kirja ;D

   Poista
 7. Mikäs ihme tämä Lukufiilis on..? *taas asia josta ei ole ikinä kuullutkaan*

  Itse en ole lukenut mitään kyseisen kirjalijan tuotantoa, mutta pitäisi varmaan jotain lukea, jotta edes saisin jonkinlaisen käsityksen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukufiilis on Lukukeskuksen julkaisema nuorten kirjallisuuslehti, kauhean mielenkiintoinen sellainen. Greeniltä kannattaa kyllä lukea vaikka tämä, tykkäsin kyllä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥