perjantai 6. helmikuuta 2015

Maggie Stiefvater: Viettelys

Kirjan kannen värinen tee on kivaa, hih ;)

Viettelys on itsenäinen jatko-osa Maggie Stiefvaterin Väristys-trilogialle. Olen aika lailla kurkkuani myöten täynnä ihmissusia kaikkien mahdollisten elämässäni lukemieni Twilight-muunnelmien takia, mutta Väristys-trilogia oli minusta onnistunut sellainen. Ihmissudet ovat pääosassa, mutta niiden tarua on vähän muunneltu täysikuujutusta poikkeavaksi ja Stiefvater kirjoittaa hyvin. Kun tuli ilmi, että trilogialle ilmestyy itsenäistä jatkoa, oli selvää, että tämä pitää lukea. 

Mutta tuo kansi. Väristys-kirjojen kannet ovat minusta todella ihania. Ne ovat herkkiä ja kauniita, mutta ne on kuitenkin toteutettu yksinkertaisesti. (Googlatkaa, jos ette ole nähneet.) Ja sitten tämä. Ei. Kaikki herkkyys ja varovainen kauneus on poissa, ja tilalla mustaa ja oranssia. Kirjaa lukiessani mielipiteeni kuitenkin muuttui. En edelleenkään suoranaisesti pidä tästä kannesta, mutta luettuani tämän kirjan tajusin sen pointin. Niinkuin ne herkät kannet olivat täydelliset Samin ja Gracen rakkaustarinalle, niin tämäkin on Colen ja Isabelin.  

Viettelys kertoo Väristys-sarjasta tuttujen sivuhenkilöiden Colen ja Isabelin tarinan. Cole on ihmissudeksi muutettu, entinen huumehörhö ja NARKOTIKA-bändin keulahahmo. Bändi on ollut ihmissusiasioiden takia tauolla ja rumpali on kuollut, mutta nyt Cole tahtoo laittaa NARKOTIKAN taas käyntiin. Hän lähtee Los Angelesiin panemaan bändin uudestaan kasaan, levyttämään albumin ja tosi-tv-ohjelmaan, joka seuraa albumin nauhoitusta. Sitä paitsi L.A.:ssa on myös Isabel. Itsekäs, maailmaa vihaava Isabel, johon Cole on rakastunut muttei ole nähnyt tyttöä pitkään aikaan. Kirja kertoo heidän tarinansa, joka on vaikea kaikkien huume- ja susisekoilujen sekä molempien itsekeskeisyyden takia. 

Stiefvater kirjoittaa paremmin kuin muistin. Vaikka teksti kertoo vaikeistakin aiheista ja sekaisin olevista tyypeistä, se pursuaa älyttömän kauniita lauseita ja kielikuvia. Välillä häiritsee se, että en muistanut Väristys-kirjoista kaikkia henkilöitä, joiden tarinan kannalta oleellisia taustoja ei aina selitetty kunnolla. Ei siis kauhean itsenäinen jatko kuitenkaan, Väristykset pitää olla luettuina. Se varmaan ainoa ärsytyksen aihe olikin. Koska en ollenkaan muistanut, kuinka kaunista Stiefvaterin kieli on, odotukset eivät olleet kovin korkealla joten en joutunut pettymään. Hieman häiriintyneetkin henkilöt kuvailtiin todella uskottavasti. Isabelin ja Colen välillä vaihteleva minä-kertoja on toimiva ratkaisu, kun molempien päänsisäiset liikkeet saadaan selville. Todella hyvin kirjoitettu ja laadukas nuortenkirja. 

Teos: Viettelys
Tekijä: Meggie Stiefvater
Alkuperäisteos: Sinner (2014)
Suomentanut Marja Helanen
WSOY, 2014
Sivuja: 347
Kirjan vuoden lukuhaaste: kirja, jonka nimi on yksi sana

8 kommenttia:

 1. En ole lukenut Maggie Stiefvaterin kirjoja, mutta olen jotenkin ajatellut hänen olevan noin 50 (ja äsken googlettaessani Väristystä selvisi että hän on hiukan yli 30). Minusta molemmat kannet näyttävät hienoilta, mutta sehän riippuu tunnelmasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mikä ikäluulo ;)

   Kansien ulkinäkö riippuu vahvasti tunnelmasta, ja Väristysten kannet eivät sopisi tämän kirjan tunnelmaan. Mutta sitä kun asettaa odotuksia, niin joutuu pettymään...

   Poista
 2. Naurattaa Ellen tuo ilmaisusi "susisekoilut". Mainiosti todettu. Raskas viikko on vaatinut veronsa ja nyt on hekotus herkässä. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh;) On kyllä hekotus herkässä, hepuloiden launataita kohti! Samoin sulle!!

   Poista
 3. Pitäis saada tämä käsiin... Tai pitäisi ennemminkin saada Väristys-trilogian uusintaluku loppuun. Cole ja Isabel olivat molemmat lemppareitani, mielestäni ihanampi pari kuin GraceSam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas rakastan Gracea ja Samia enemmän kuin Colea ja Isabelia. Kannattaa ehdottomasti lukea tämä!

   Poista
 4. Oijoijoi, tää on ihana (luin tän pari päivää sitten)! Kannesta en minäkään pitänyt, mutta ei voi mitään. Kirja oli ihana, muttei yllä Värisyksen tasolle. Jatko-osana tarinalle sopii hyvin. Colea en ennen erityisemmin rakastanut, mutta tämä kirja muutti mieleni ja taisin vähän ihastua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en pitänyt Colesta yhtään Väristyksessä, mutta tämän kirjan myötä sellainen pieni ihastuminen hiipi minunkin mieleeni ;) Tosi onnistunut kirja kyllä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥