lauantai 31. tammikuuta 2015

Haruki Murakami: Kafka rannalla


Kafka Tamuran äiti ja sisko lähtivät, kun hän oli neljävuotias. Kafka on siitä asti asunut kahdestaan isänsä kanssa. Viisitoistavuotiaana hän päättää karata kotoa.
Nakata on kuusissakymmenissä oleva mies, jolle sattui lapsena onnettomuus. Hän menetti muistinsa ja nyt hän ei ole omien sanojensa mukaan ihan viisas. Mutta hän osaa puhua kissoille.
Kohtalo päättää jotain, ja näiden aivan erilaisten ihmisten elämät nivoutuvat yhteen Shikokun saarella, jonne kumpikin on matkustanut Tokiosta. Kafka ja Nakata eivät tapaa kertaakaan, mutta heidän elämänsä ovat yhtä.

Kafka rannalla on unenomainen kirja. Se oli ensimmäinen Murakamini, joten en aivan tiennyt, mitä odottaa. Yllätyin joka tapauksessa. Kirja oli kaikessa absurdiudessaan, filosofisuudessaan ja runollisuudessaan todella koukuttava. Murakamin tyyli on hämmentävä mutta kaunis ja mukaansatempaava. Sitä ei voi selittää, lukekaa itse.

Nakatan hahmo on erittäin todentuntuinen. Usein kirjojen henkilöt, jotka eivät osaa lukea eivätkä kirjoittaa ja ovat hiukan hulluja, saatetaan kuvata vähän yli, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Nakata oli kaikessa tietämättömyydessään todella sympaattinen hahmo. Kafkakin oli hienosti kirjoitettu tyyppi, mutta jäi jotenkin etäiseksi. Kafkan ikäänkuin erillinen alitajunta poika nimeltä Varis on hienolla tavalla hämmentävä. Kirjastonhoitaja Oshima on loistava, hän on outo mutta niin oikeassa. Tuo blogini kuvaus, sakea taiteellinen epätäydellisyys stimuloi tietoisuutta ja pitää virkeänä, on Oshiman repliikki. Tyyppi laukoo filosofisia totuuksia läpi koko kirjan.

Kafka rannalla on täynnä lauseita, jotka ovat niin kauniita että tekisi mieli kirjoittaa ne kaikki ylös (ja monta kirjoitinkin). Luin tätä eilen koulun käytävällä ja vastaan tuli lause sieluni karistaa yltään minuuden kankeat vaatteet. Luin tuon lauseen ääneen eräälle ystävälleni, jonka kommentti oli "no nyt on diippiä" (terkkuja vaan Marialle :D). Ja syvällistä se juuri on. En olisi uskonut, että tällä tavalla kirjoitettu kirja olisi näin koukuttava.

En kyllä koko kirjaa rakastanut. Välillä lukeminen oli hyvinkin epämiellyttävää, mutta vain todella pieneltä osin. Suurimmaksi osaksi Kafka rannalla on kaunista, koukuttavaa, älykästä, hienoa, kaikkea. Lukekaa ihmeessä tämä, niistä epämiellyttävyyksistä huolimatta. Sillä sakea taiteellinen epätäydellisyys stimuloi tietoisuutta ja pitää virkeänä.

Teos: Kafka rannalla
Tekijä: Haruki Murakami
Alkuperäisteos: Umibe no Kafuka (2002)
Suomentanut englanninkielisestä käännöksestä Juhani Lindholm
Tammi, 2009
Sivuja: 639
Kirjan vuoden lukuhaaste: kirja kirjalijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
Ja tämä löytyy myös 50 parhaan kirjan listasta!

10 kommenttia:

 1. Ellen ihanaa, että olet tutustunut Murakamiin. Aika velikulta. Noista siteerattavista lauseista, esitit oikein mainion itsekin. "Sakea taiteellinen epätäydellisyys stimuloi tietoisuutta ja pitää virkeänä" - pidän hurjasti tuosta ilmaisusta "sakea taiteellinen epätäydellisyys"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika velikulta tosiaankin!
   Kun osaisinkin keksiä tuollaisia lauseita, sakea taiteellinen epätäydellisyys on Oshiman ihania viisauksia.

   Poista
 2. Tämä on minun elämäni tärkeimpiä kirjoja, ensimmäinen Murakamini. Haluaisin kovasti lukea Kafkan joskus uudelleen, mutta en taida uskaltaa. En halua särkeä sitä mahtavaa unenomaista fiilstä, mikä minulla on kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tunteesi. Minäkin tästä tykkäsin todella paljon, mutta noin räjäyttävä kokemus se ei ollut. Ja mitäpä sitä fiilistä särkemään.

   Poista
 3. Minun on pitänyt lukea Murakamia häpeällisen kauan, mutta en ole vain ehtinyt (jaksanut). Jonain päivänä, toivottavasti pian :D Sieluni karistaa yltään minuuden kankeat vaatteet on muuten tajuttoman kaunis lause!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti, Murakami antaa paljon. Ja niin on, aivan älyttömäntajuttoman kaunis!♥

   Poista
 4. Minä olen pitänyt tästä Murakamin kirjasta kaikista eniten, muutkin lukemani ovat olleet hyviä, mutta tässä oli jotain niin hullua, silti kaunista, että se upposi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kafka rannalla on todellakin hullu mutta kaunis. Pitäisi minunkin lukea lisää Murakamia joskus, mutta menee varmaan kauan että rupean siihen.

   Poista
 5. Oi millaista kieltä! <3 Oioi. Murakamia kehutaan niin valtavasti, että ihan hävettää etten ole lukenut yhtään hänen teostaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea, saat sekä hävetyksen pois että nauttia ihanasta kielestä!♥

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥