keskiviikko 1. lokakuuta 2014

William Shakespeare: Romeo ja Julia


Luimme Romeon ja Julian koulussa äidinkielentunnilla. Kaikille roolit ja siitä vaan lukemaan vuoropuheluna. Jos sanon, että arvatkaa kolme kertaa, kenen roolissa olin, kaikki arvaavat heti. Kyllä, olin Julia. Ja lisäksi Mercutio.

Romeon ja Julian tarinan tuntevat varmaan kaikki. Kahden riidoissa olevan suvun, Montaguen ja Capuletin sukujen, jälkeläiset Romeo ja Julia rakastuvat toisiinsa 1500-luvun Veronassa. Liitto ei tietenkään olisi sallittu, joten nuoripari joutuu tapaamaan salassa. Etenkin muutamien murhien jälkeen, kun Romeo joutuu maanpakoon, ja kun rikas kreivi Paris tahtoo myös mennä Julian kanssa naimisiin, tilanne on hankala. Aikamoinen sekasotku ja draama. Vaikka loppuratkaisua ei tietäisikään, sen voisi päätellä. Kyseessähän on kuitenkin kaikkien tuntema tragedia.

Romeo ja Julia ihastutti minua sekä tarinallaan että kielellään. En ollut aikaisemmin lukenut enkä nähnyt tätä elokuvana tai teatteriesityksenä, joten tarina oli minulle niin uusi kuin näinkin tunnettu klassikko voi olla. Julian ja Mercution rooleissa oli paljon luettavaa, mutta myös silloin, kun ei ollut juuri minun vuoroni lukea, nautin kirjasta täysin siemauksin. Täyttä kyynelpurkausta ei tullut, mutta koko ryhmä kyllä nauroi, kun Mercutio sanoi, että oltermannilla on sormus sormessaan.

Oli mukavaa lukea näin vaihteeksi runollisenpaa tekstiä. Monet luokkalaiseni sanoivat, ettei tekstistä ymmärrä mitään ja se on ihan tylsää, mutta olen aivan eri mieltä. Romeo ja Julia ihastutti minut täysin Shakespeareen. Se runollinen teksti oli aivan ihanaa ja tarina oli kaikkine murhineenkin jotenkin tosi kaunis. Rakastan niin Juliana kuin itsenänikin Romeota. Ja koko kirjaa. Ah ja voi!

Kirja: Romeo ja Julia
Tekijä: William Shakespeare
Alkuperäinen kirja: Romeo and Juliet (1590-luku)
Suomentanut Yrjö Jylhä
Seven-pokkarit, 2006
Sivuja: 134

2 kommenttia:

  1. Ihastuin itsekin aikoinani tähän kirjaan, vaikka en ollut oikein näytelmiä aiemmin lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama fiilis, en oikeastaan ole lukenut mitään näytelmiä tätä ennen. Ihana Romeo ja Julia. Kiitos kommentista! ♥

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥