keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Gayle Forman: Jos vielä jään


Tähtiin kirjoitettu virhe ja Jos vielä jään ovat ehkä tämän syksyn puhutuimpia ja ylistetyimpiä nuortenkirjoja, ainakin sen perusteella mitä minä olen lukenut ja kuullut. Molemmista on tehty menestyselokuva ja netti on pullollaan kaikkea näistä kahdesta kirjasta. Monessa lukemassani arviossa näistä kahdesta kirjasta sanotaan, että ne ovat huikeita, koskettavia, täydellisiä, itkin vuolaasti, oi ihanaa. Minun mielipiteeni Tähtiin kirjoitetusta virheestä voit lukea täältä. Mielipiteeni Jos vielä jään -kirjasta voit lukea tästä postauksesta. En pitänyt kummastakaan. Minulla taitaa vain olla suurimman osan maailman teineistä eroava maku, tai sitten jotain muuta jännää on tapahtunut. Minä pidin näitä syksyn suurimpia teinien kirjahittejä ahdistavina ja ärsyttävinä.

Mia elää ihan tavallista elämää. Hänellä on kiva perhe, mukava paras kaveri ja ah niin ihana poikaystävä Adam. Tosin minun mielestäni Adam on tosi ärsyttävä. Sitten yhtenä päivänä perhe lähtee autoajelulle ja pam! rekka ajaa Mian perheen auton tuusannuuskaksi. Yhtäkkiä Mia huomaa katselevansa kaikkea sivusta ilman kipua. Hänet viedään teholle sairaalaan, leikkauksiin ja kytketään hengityskoneisiin. Koko tämän ajan Mia katselee tapahtumia vierestä ja tekee suurta päätöstä: jäädäkö elämään vai ei?

Kirja on aika täynnä musiikkia. Mia soittaa selloa ja Adam kitaraa. Musiikki-ihmisenä tajusin kaikki kirjan musajutut, mutta jollekin muulle lukijalle kaikki musiikista selittäminen voi olla vähän tylsää. Mia kuuntelee ja soittaa klassista, ja sitä korostetaan minusta vähän liikaa. Kun kirjassa vielä yleistetään, että ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kuuntelevat klassista, ja niihin, jotka kuuntelevat poppia. Entäs ne, jotka kuuntelevat molempia? Tai ne, jotka kuuntelevat heviä? Tai kansanmusiikkia? Vihaan yleistämistä!

Jos vielä jään ei ole hyvä kirja, ainakaan minun mielestäni. Kirjan ensimmäisen puoliskon kirjoitustyyli häiritsi minua valtavasti, se oli jotenkin niin huonosti kirjoitettu, että meinasin heittää sen seinään ja ajattelin aaarrgggh. Noin puolessavälissä se helpotti ja pystyin jo lukemaan ilman valtavaa ärsytyksen tunnetta. Ehkä ihan loppu oli jotenkin toivoa valava ja kauniskin. (Sekin niinkuin Tähtiin kirjoitetussa virheessä.) Ja täytyyhän sekin myöntää, että meinasin itkeä viimeisen sivun aikana. Mutta vain meinasin. Kokonaisuus ei kuitenkaan ollut tarpeeksi hyvä siihen, että voisin luokitella tämän hyväksi kirjaksi. Ei, ei lainkaan.


Kirja: Jos vielä jään
Tekijä: Gayle Forman
Alkuperäinen kirja: If I Stay (2009)
Suomentanut Ulla Selkänen
WSOY, 2009
Sivuja: 188

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥