tiistai 23. syyskuuta 2014

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe


Tähtiin kirjoitettu virhe ei varmaan kauheasti esittelyjä kaipaa. Niin paljon siitä on maailmalla puhuttu. Kerronpa nyt kuitenkin juonestakin jotakin, vaikka useimmille lukijoille tämä on varmaan puuduttavaa toistoa.

Hazel on siis 16-vuotias syöpää sairastava tyttö. Syöpä on levinnyt keuhkoihin, joten hänen täytyy kantaa mukanaan happilaitetta, mutta kasvaimen kasvaminen on saatu hidastumaan ja ainakin väliaikaisesti loppumaankin. Elämä soljuu ohitse katsellen Amerikan huippumallia haussa telkkarista ja lukien Viistoa valoa -kirjaa, joka loppuu kummallisesti kesken lauseen. Mutta sitten. Hazel tapaa vertaistukiryhmässä ihanan ja salaperäisen Augustuksen. (Augustus on siis vain Hazelin mielestä ihana ja salaperäinen, minusta hän on lipevä ja ärsyttävä.) Tapahtuu sellainen maaginen asia kuin rakkaus ensi silmäyksellä, ja Hazel ja Gus ovat ihan pihkassa toisiinsa. Tapaillaan joka päivä ja matkustetaan yhdessä Hollantiin tapaamaan ihmeellisen Viiston valon kirjoittajaa. Ja kello tikittää. Molemmilla on syöpä.

Tähtiin kirjoitettua virhettä on kehuttu ihan järjettömän paljon. Se on hittikirja ja -leffa. Varsinkin minunikäisteni joukossa sitä luetaan todella paljon. Ja ympäri maailmaa. Melkein kaikkien mielestä se on aivan ihana. En itse pysty samaistumaan tähän hehkutukseen. Tähtiin kirjoitettu virhe ahdisti minua. Syöpäteemansa takia, mutta myös kielessä ja tarinan kerronnassa oli jotain, josta en pitänyt. Minulle ei vain tullut hyvä olo tämän lukemisesta. Viimeiset kaksikymmentä sivua olivat erilaiset. Niitten kohdalla minulla jopa oli ihan hyvä olla lukiessani. Tuo viimeinen kahdeskymmenesosa oli jotenkin kaunis. Ainakin minusta tuntui, että se oli kirjoitettukin aivan eri lailla. Siitä minulle tuli rauhoittunut olo, ja tajusin, että mikään ei ole niin lopullista kuin tuntuisi. Ja vaikka maailma ei olekaan toiveidentoteuttamistehdas, kaikki ei kuitenkaan ole niin kamalaa. Eli kun sain kirjan loppuun, minulla oli toiveikas olo, joten ei siitä nyt niin paha maku suuhun jäänyt. Mutta aika paha kuitenkin. Tähtiin kirjoitettu virhe ei siis ollut hyvä kirja. Mutta loppu korvasi jonkun verran. Ehkä.

Kirja: Tähtiin kirjoitettu virhe
Tekijä: John Green
Alkuperäinen kirja: The Fault in Our Stars (2012)
Suomentanut Helene Bützow
WSOY 2013
Sivuja: 440

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥