keskiviikko 20. elokuuta 2014

Mary Hoffman: Stravaganza. Kukkien, Salaisuuksien ja Laivojen kaupungit
Bloggaamisessani on taas ollut taukoa, mutta tällä kertaa se ei johdu siitä, ettenkö olisi lukenut.Siinä kahdeksassa päivässä, jolloin en ole tänne mitään kirjoitellut, olen lukenut kokonaista kolme kirjaa. Kun luin Kukkien kaupungin, ajattelin, etten kirjoita siitä mitään, koska sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta löytyy jo tekstiä. Olin kuitenkin sen verran koukuttunut, että Salaisuuksien kaupunki oli pakko lukea heti perään. Sen jälkeen minulla ei ollut aikaa tai jaksamista kirjoittaa yhtään mitään, ja nyt, luettuani myös Laivojen kaupungin, päätin sitten tarttua toimeen ja kirjoittaa megapostauksen (tai vähemmän mega...) kolmesta kirjasta.
    Nämä kolme kirjaa eivät paljonkaan eroa toisistaan. Kaikissa on vähän onneton päähenkilö, joka löytää talismaanin, pääsee rinnakkaismaailmaan, hengailee siellä jonkun aikaa, pelastaa kaikki suurelta vaaralta ja palaa kotiin onnellisena ja itsevarmana. Kukkien kaupungissa tämä onneton henkilö on Sky, joka joutuu hoitamaan sairasta äitiään. Sky matkustaa Gigliaan, rinnakkaismaailman Firenzeen, ja auttaa pelastamaan kirkossa tapahtuneen verilöylyn uhreja. Salaisuuksien kaupungissa matkaaja on pahasta lukihäiriöstä kärsivä Matt, joka pelkää menettävänsä tyttöystävänsä. Matt pelastaa Padavian tulipalolta. Viimeisimmässä kirjassa päähenkilö on kaksosveljensä varjoon jäävä Isabel, joka auttaa Classelaisia meritaistelussa. Sama kaava joka kirjassa siis.
    Stravaganzat ovat hyvin kirjoitettuja ja yksittäisinä mielenkiintoisia kirjoja hetkittäiseen fantasiannälkään. Tyyli alkaa vähän tökkiä, jos lukee kolme kirjaa peräkanaa, kuten minä, mutta silti seuraavaan kirjaan on vain pakko tarttua. Kaava on joka kirjassa niin sama, että alkaa ajatella, että eikö se Hoffman nyt mitään muuta keksi. Jokainen henkilö on myös samanlainen: joka hahmo on joko ihastunut varattuun henkilöön tai pelkää menettävänsä tyttö- tai poikaystävän. Kaikilla on jotenkin samanlaisia huolia tai samanlainen elämäntilanne.  Jossain lukemisen vaiheessa alkaa nyppiä. Ja pahasti. Toki kieltä on käytetty hyvin ja omaperäisyyksiäkin löytyy. Kuten jo sanoin, Stravaganzat ovat kyllä hyviä kirjoja. Silloin kun lukee vain yhden kerrallaan ja jotain muuta välissä.

Kirjat: Stravaganza. Kukkien -, Salaisuuksien -, Laivojen kaupunki
Tekijä: Mary Hoffman
Alkuperäiset kirjat: City of Flowers (2005), City of Secrets(2008), City of Ships(2010)
Suomentanut Kaisa Kattelus
Tammi  2005, 2009, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥