lauantai 23. elokuuta 2014

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassaJoo, kuva ei ole ihan oikeanlainen, sillä, kuten siitä näkyy, pyjamani on ruudullinen eikä raidallinen.
     Poika raidallisessa pyjamassa on vaikuttava teos. Luin sen nyt toiseen kertaan ja tulos oli aivan yhtä hieno kuin ensimmäisellä kerrallakin. Tämä kirja nyt vain on niitä, jotka jättävät ajattelemaan ja vaikuttavat lukijaan syvästi.
      Bruno on yhdeksänvuotias saksalainen poika. Hän asuu Berliinissä, talossa jossa on viisi kerrosta jos kellari ja kattohuone lasketaan ja hänellä on kolme parasta ystävää elämän loppuun asti. Eräänä päivänä Brunon perhe muuttaa toiseen taloon Aus-vitsiin (niinkuin Bruno sanoo) , sillä isä on natsien komendantti ja Hillerillä (niinkuin Bruno sanoo) on suuria suunnitelmia hänen varalleen. Bruno ei pidä ollenkaan uudesta asuinpaikasta, kunnes hän lähtee löytöretkelle aidanviertä ja tapaa Shmuelin. Shmuel on juutalainen, ja asuu keskitysleirissä aidan toisella puolen. Mutta sitä Bruno ei tiedä. Hän luulee, että ihmiset aidan toisella puolella ovat ihan tavallisia, ja vain sattuvat asumaan yhdessä raidalliset pyjamat päällä.
    Poika raidallisessa pyjamassa on todella mahtava kirja. Lapsen silmin kuvattuna siitä tulee niin todellisen oloinen. Brunon tietämättömyys aidan toisen puolen kauheuksista on toisaalta jotenkin kauheaa, mutta toisaalta hyvin suloista. Kirja on niin taitavasti kirjoitettu, että voin vain haukkoa henkeä. Kuulostaisi hienolta sanoa, että itkin vuolaasti kirjan lopussa, mutta se ei ole totta, joten en sano niin. Ei niiltä kyyneliltä ihan kyllä säästyttykään. Voin vain sanoa: mahtava, uskomaton, kaunis, hirveä kirja.

Kirja: Poika raidallisessa pyjamassa
Tekijä: John Boyne
Alkuperäinen kirja: The Boy in the Striped Pyjamas (2006)
Suomentanut Laura Beck
Bazar, 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥