keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Louisa M. Alcott: Pikku naisia ILouisa M. Alcottin Pikku naisia on juuri oikeanlaista kesälukemista: mukavaa, rauhallista, kaunista ja hauskaa. Alcottin ihana kerrontatyyli keskittyy oleelliseen kertoen kuitenkin mukavia pieniä arkielämän sattumuksia.
    Pikku naisten juoni on varmaan kaikille tuttu. Meg, Jo, Beth ja Amy, pikku naiset, elävät Amerikassa sisällissodan aikana. Isä on rintamalla ja ihana äiti (painosanalla ihana) huolehtii tytöistä kotona. Perheen taloudellinen tilanne on huono isän menetettyä omaisuutensa auttaessaan ystäväänsä. Sota ei näy kirjassa muuten kuin että isä ei ole kotona ja tytöt kutovat sukkia sotilaille. Mitään suoraan eteenpäin kulkevaa juonta ei ole, se koostuu enemmänkin juuri niistä arkipäivän sattumuksista ja tyttöjen yrityksistä parantaa luonnettaan.
    Kirjan henkilöt ovat hurmaavia. Meg eli Margaret, sisarusparven vanhin, on mukavuudenhaluinen, mukava ja lempeä kuusitoistavuotias, joka inhoaa olla köyhä, mutta yrittää päästä siitä. Jo eli Josephine on villi ja tarmokas viisitoistavuotias poikatyttö, joka yrittää hoitaa kuohahtelevaa luonnettaan kirjoittamisen ja lukemisen lomassa. Kolmetoistavuotias Beth eli Elizabeth on rauhallisuuden ja kiltteyden perikuva, joka nauttii pianonsoitosta ja tekee sisarustensakin kotitöitä heidän niistä laistaessaan. Kuopus Amy on itsekeskeinen 12-vuotias, joka käyttää sivistyssanoja joita ei osaa, mutta koittaa kovasti korjata vikansa isosiskojen esimerkin seuraamana ainakin silloin kun muistaa. Kaikkiin tyttöihin samaistuu vuorotellen, mutta eniten pidin kuitenkin lukutoukka Josta, jolla on suuri tarve auttaa muita perheenjäseniä, erityisesti isää, äitiä ja lemmikkiään Bethiä, vaikka useimmiten onnistuukin vain pilaamaan kaiken.
    Pikku naisia I oli osuvasti kirjoitettu ja aivan ihana!! Tartun heti Pikku naisia II:een, josta en kuitenkaan luultavasti tee postausta, sillä toistaisin vain itseäni. Saan näillä kuitenkin yliviivattua ensimmäisen kirjan TBR- listaltani!

Kirja: Pikku naisia I
Tekijä: Louisa M. Alcott
Alkuperäinen kirja: Little Woman (1868)
Suomentanut Sari Karhulahti (2004)
Sivuja: 293

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥