tiistai 8. heinäkuuta 2014

Jane Austen : Leikkiä ja totta


Katsellessani kirjaston Austen-tarjontaa huomasin tämän lähes 40 vuotta vanhan painoksen kirjasta Leikkiä ja totta, jota ei ole varmaan edes pölytetty kahteenkymmeneen vuoteen. Austen-fanina olen melkeimpä kaikki mestarin kirjat lukenut, suurimman osan moneen kertaan, mutta tästä en ollut ikinä kuullutkaan. Kyseessä on siis kirja, jota Austen on aloittanut, mutta käsikirjoitus jäi kesken hänen kuollessaan vuonna 1817. Teoksen on täydentänyt (eli kirjoittanut kaksi kolmasosaa kirjasta) ´´eräs toinen nainen´´, kuten ensimmäisellä sivulla mainitaan.
   Kirjan sankaritar Charlotte menee viettämään kesää herra ja rouva Parkerin luo pieneen ja hiljaiseen kylpyläkaupunki Sanditoniin. Sanditonissa hän tutustuu niin ystävällisiin neitoihin, mielenkiintoisiin herroihin kuin huomionhaluisiin ladyihin. Aivonystyröille löytyy käyttöä miettiessä, kuka on karkaamassa ja kenen kanssa, kuka on rakastunut keneen ja keihin kaikkiin voi luottaa. Kaikilla Sanditonin asukkailla on omat mielipiteensä siitä, kuka sopisi kenellekin, kenen pitäisi naida rahaa ja kenen terveys sallii mitäkin. Merikylpyjä otetaan ja minua naurattivat Charlotten mietinnät siitä, miltäköhän meri tuntuu. 
    ´´Eräs toinen nainen´´ on saanut mukailtua Jane Austenia todella hyvin. Niin hyvin, että en intohimoisena Austen-faninakaan huomannut, kun kirjailija vaihtui (sain kohdan selville ´´erään toisen naisen´´ loppuhuomautuksista). Liiallinen kursiivin käyttö kyllä häiritsi, ja sir Edwardin viimeisten lukujen raivohulluus ei ollut lainkaan Austenin tyyliä. Viimeisen luvun Charlotten onni ja keskustelut tulevan aviomeihen kanssa (ei, tämä ei ollut liiallinen juonipaljastus, kaikki Austenia lukeneet tietävät, että hänen kirjoissaan sankaritar menee lopussa naimisiin) olivat aivan kuin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta kopioituja. En halua haukkua tätä erästä toista naista maanrakoon, hän on tehnyt mahtavaa työtä ja en todellakaan pystyisi itse samaan. Kirjoitustyyli oli aivan Austenia ja nauroin melkein ääneen, kun naimisiin menevä Adela Lambepuhuu tulevasta miehestään: ´´Olen varma - lyhyesti sanottuna - tiedän, että hän tulee onnelliseksi. Me kumpikin pidämme niin kovasti merilevästä!´´ Joten kiitos, eräs toinen nainen, ja tietysti myös Jane Austen!

Kirja: Leikkiä ja totta
Tekijä: Jane Austen ja ´´eräs toinen nainen´´
Alkuperäinen kirja: Sanditon
Suomentanut Marja Helanen-Ahtola (1977)
Sivuja: 379

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥