keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Carol Shields: Jane Austen


Päästyäni Jane Austen -taajuudelle lukemalla Leikkiä ja totta -romaanin, päätin pysyä taajuudella ja lukea Austenin elämäkerran. Olen lukenut hyvin vähän elämäkertoja, oikeastaan en yhtään ennen tätä, joten minulla ei ole mitään mihin vertailla lukukokemusta enkä oikein tiedä, miten niistä pitäisi kirjoittaa. 
    Olin odottanut, että elämäkerrat olisivat hyvin toteavia ja ehkä tylsiäkin kirjoja, jotka lyövät vain faktat tiskiin ja siinä se. Oletukseni oli aivan väärä ainakin tämän Carol Shieldsin kirjan kohdalla. Jane Austen oli aivan yhtä mukaansatempaava, jossain määrin koukuttavakin, kuin mikä tahansa hyvä romaanikin. Kuten Leikkiä ja totta -postauksessani sanoin, tai oikeastaan en sanonut, PALVON Jane Austenia, erityisesti Ylpeyttä ja ennakkoluuloa ja ah niin ihanaa mr. Darcya, joten oli todella kiinnostavaa saada tietää enemmänkin tämän ihanan kirjailijattaren elämästä. Jane Austenista on kirjoitettu monia elämäkertoja, luonnollisesti. Pidin tästä Carol Shieldsin versiosta, sillä se oli avoin ja leppoisa, eikä ollut todellakaan vain sitä faktojen tiskiin lyömistä. Oikeastaan en voi sanoa noin, sillä en ole lukenut muita versioita. Joka tapauksessa, pidin kirjasta. Se kertoi Austenin elämäntarinan ja välissä tietoja ja mielipiteitä hänen kirjoistaan. Väliin oli myös jonkun verran sujautettu Austenin kirjoittamia ja vastaanottamia kirjeitä ja runonpätkiä. Austenin elämän ja kirjojen välistä suhdetta mietittiin, onkohan tässä nyt omaelämäkerrallisia aineksia vai ei? Kuvatessa Austenin luonnetta tai ikäkausia ja kirjallisia kausia oli niistä kertomaan laitettu hänen omien kirjojensa katkelmia ja kaikkien mahdollisten veljenpoikien kirjoituksia ja puheita.
    Pidin tästä kirjasta paljon, ja nyt tietoni ihailemastani henkilöstä ovat paljon laajemmat kuin ennen, josta olen erittäin tyytyväinen. Kirjan lukemisen myötä palvon Jane Austenia ehkä vielä enemmän. Keep calm and read Jane Austen!

Kirja: Jane Austen
Tekijä: Carol Shields (2001)
Alkuperäinen kirja: Jane Austen
Suomentanut Maria Lyytinen  (2006)
Sivuja: 186

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina ♥