Nadja Sumasen Rambo on saanut huikean vastaanoton monella eri taholla. Viime kesänä se voitti Otavan nuortenromaanikilpailun, siitä on tehty dramatisointi Kansallisteatterin lavalle ja kirsikkana kakun päälle kirja sai tämän vuoden Finlandia Junior -palkinnon. Olihan näin riemuvoittoa kulkenut nuortenkirja pakko lukea ja katsoa, oliko siitä omasta mielestä nyt siihen, kuinka paljon siitä on kuullut ylistystä.
Kasi- ja ysiluokan välistä kesälomaa aloittelevan Rambon elämä ei ole oikein koskaan ollut ruusuilla tanssimista. Mikään hänen elämässään ei ole ollut normaalia koulukavereihin verrattuna, ei edes etunimi. Isä on lähtenyt jo kun sai tietää äidin olevan raskaana, ja äiti kärsii masennuksesta. Kotona ei ole minkäänlaista päivärytmiä, saati sitten kunnon ruokaa tarjolla, ei ole ollut ties kuinka pitkään. Rambo ja äiti lähtevät lomanviettoon äidin miesystävä Riston (tai Rotan, niin kuin Rambo tätä kutsuu) vanhempien mökille, jossa päivät koostuvat Rambon ihmetykseksi – ja riemuksi – kunnon aamupalasta, lounaasta, päiväkahveista sekä huolehtivista aikuisista, saunomisesta ja uimisesta. Kesäinen kolmen sukupolven yhteisymmärryksen maalaisarki alkaa rakoilla joka suunnasta niin äidin, Riston siskon ja tämän tyttären Liinan kuin Rambon itsensäkin aiheuttamana, ja Rambo huomaa, että rakoilu on itse asiassa alkanut jo kauan sitten ihan kaikkien välisiin suhteisiin, ja on kasvanut jo paljon suuremmaksi käsitteeksi kuin rakoilu.
Sympaattinen Rambo on ihan kelpo romaani. Minäkertoja kuvaa hyvin uskottavasti ADHD-nuoren ja ihan tavallisenkin nuoren mielenmaisemaa. Jokainen 15-vuotias (kuten myös allekirjoittanut) on varmasti kokenut ainakin jollain tasolla Sumasen kuvaamia tunteita. Varsinkin niille nuorille, jotka eivät ole niin paljoa lukeneet, Rambo voi olla kiva lukukokemus, sillä teksti on nopea- ja omalla tavallaan helppolukuista. Vaikka Sumanen käyttää osuvia kielikuvia ja laulunsanoja täydentämään tarinan kulkua, ne eivät mene liian vaikeiksi vähemmänkään lukeneille.
Kelpo romaani siis, mutta en kyllä hyväksikään sanosi. Vaikka Rambo ja muutkin henkilöt ovat ihan symppistyyppejä joista yritetään kertoa monia puolia, kaikki ovat silti vähän omanlaisia nuortenkirjastrereotypioitaan. Hakea on selvästi yritetty sellaista hienoa "mutta kaikista hyvistä tyypeistä löytyy se paha puoli ja toisin päin" -tasoa mutta se ei oikein vakuuttanut ainakaan minua. Kirjan keskivaiheilla tarina tempaa hetkeksi mukaansa, mutta sitä ei kestä kauan, kun vaikeat ongelmat ratkeavat vähän liian helposti ja kliseisesti, ja erityisesti kirjan loppu ja epilogi jäävät kaikkia ristiriitoja peräkanaa selitteleväksi lätsähdykseksi.
Itse en siis olisi myöntänyt sitä Finlandia Junioria, mutta ehkä ymmärrän kyllä, miksi päättävä taho sen myönsi. Vaikeita ja ei niin puhuttuja aiheita käsittelevä kirja, joka voisi ehkä saada niitä ei-lukeviakin nuoria lukemaan, ja tyttöpainotteisella nuortenkirjarintamalla päähenkilö on poika. Vähän vaihtelua siis niihin ihan normeihin, ja sehän se juuri on (ainakin olettaisin) sitä, joka päättävää tahoa liikuttaa.
Nadja Sumanen: Rambo
Otava, 2015
238 s.
Olipa kiva lukea arviosi tästä, Ellen, kiinnostaa nimittäin kovasti mitä ns. virallinen kohderyhmä on mieltä. Minä tykkäsin kirjasta tehdystä teatteriesityksestä tavattoman paljon, Kallion nuoret olivat tehneet huikean ja mukaansatempaavan esityksen, mutta kirjaa vasta aloitin ja veikkaan että sillä on nyt aika isot saappaat täytettäväksi tuon esityksen jälkeen. Toivottavasti tämä kuitenkin löytää lukijansa, vaikkapa juuri niistä vähemmän lukevista kuten sanoit!
VastaaPoistaOlisin halunnut päästä katsomaan, millaisen teatteriesityksen kalliolaiset (toivottavasti ensi vuonna itsekin kalliolainen) olivat saaneet aikaan, sen verran lahjakkaita tyyppejä tiedän siellä olevan! Uskon kyllä, että Rambo löytää lukijakuntansa samaistumispinnan ja vaikeampien aiheiden kautta ainakin joltain taholta.
PoistaUskon kovasti kirjan löytävän lukijoita. Yksinäisyys, kiusatuksi tuleminen, erilaisuus, köyhyys, masentunut äiti, tämä oli erinomainen kirja nuorille ja voittonsa ansainnut. Samaistumispintaa on todella paljon monelle nuorelle.
VastaaPoistaMonen nuoren on kyllä varmasti helppo samaistua tähän, ja uskon sen tuovan lukijoita. Vaikka itse en niin kympillä tykännytkään, löytyy varmasti niitäkin nuoria, jotka tykkäävät.
PoistaMinustakin oli erittäin kiva lukea sinun mielipiteesi. Vaikka kirja tarjoaisikin samastumispintaa, on hyvä miettiä, houkutteleeko kirja nuoria lukijoita tarttumaan siihen. Minä luin nuorena paljon, mutta olin aika kranttu kansikuvien suhteen. Jos kansi oli mielestäni huono, en välttämättä lukenut kirjaa (hyi minä!). Tämä olisi jäänyt lukematta.
VastaaPoistaOli tosiaan mukava lukea sinun arviosi, sillä olen kuullut tästä paljon hyvää, mutta vain aikuislukijoilta. Heh, enkä nyt halua näitä aikuislukijoita vähätellä ja uskon, että tästä moni nuorikin tykkää. Mutta on silti hyvä kuulla myös oikeasti nuorelta ajatuksia kirjasta. Kuitenkin niitä nuortenkirjoja lukee vähän eri tavalla kun on oikeasti vielä nuori.
VastaaPoistaKiitos arviostasi!
Minusta tämä taas oli tosi hyvä kirja. :D Ramboon oli tietyissä asioissa tosi helppo samaistua, kuinka hän oli erilainen kuin muut. Liina taas oli välillä kiva, välillä ärsyttävä...
VastaaPoistaHei Ellen,
VastaaPoistaKirjoitan Sinulle NUBBin toimittajatiimin edustajana. NUBB on riippumaton sivusto joka välittää pohjoismaista YA kirjallisuutta yli Pohjoismaiden rajojen. Tavoitteemme on olla sivusto josta bloggaajat, lukijat ja ammattilaiset voivat käydä lukemassa pohjoismaisesta nuortenkirjallisuudesta kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Haluamme tuoda esiin loistavia bloggaajia ja hyviä postauksia.Tällä projektilla toivomme lisäävämme kiinnostusta pohjoismaiseen nuortenkirjallisuuteen joka usein jää huomioimatta ja käännöskirjallisuuden jalkoihin.
Haluaisinkin siis julkaista uudestaan NUBBin sivustolla tämän arvostelusi Rambosta. Linkkaamme toki takaisin blogiisi ja kirjoitamme pienen esittelyn Sinusta ja blogistasi. Voit myös itse kirjoittaa esittelyn itsestäsi ja blogistasi ja lähettää kuvasi julkaistavaksi, jos haluat.
NUBB on voittoa tavoittelematon projekti, työskentelemme vapaaehtoisina joten valitettavasti emme pysty tarjoamaan Sinulle mitään vastineeksi, paitsi näkyvyyttä NUBBin sivuilla.
Ystävällisin terveisin
Hanna "Lilli" Roslöf, NUBB
lilithevoly at gmail.com
www.nubb.no
Joo, kyllä saa julkaista!
PoistaEn tiennytkään, että tällainen sivusto on olemassa, kiva että on. Kiitos arvostuksesta kun haluatte minun tekstini juuri julkaista. :)
Loistavaa! Haluaisitko kirjoittaa itsestäsi pienen esittelytekstin ja lähettää minulle kuvasi? Tässä on esimerkki kujerruksia blogin Linnean uudelleen julkaistusta tekstistä NUBBin sivustolla http://www.nubb.no/?p=1502 Voit lähettää tekstin ja kuvan vaikka minulle sähköpostilla lilithevoly at gmail.com. Teksti voi olla valmiiksi jo englanniksi mutta minä voin sen myös kääntää jos haluat suomeksi kirjoittaa :)
Poista-Hanna "Lilli" Roslöf-
Esittelyteksti voi olla myös vain blogistasi jos et halua omaa nimeäsi ja/tai kuvaasi julkaista :) Tai vaihtoehtoisesti voin myös kääntää esim. tuon mikä tuolla "tietoja minusta" kohdassa on. Sekin on aivan riittävä :)
Poista-Hanna "Lilli" Roslöf-