perjantai 16. lokakuuta 2015

Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet...


Nyt kun ajattelen juuri loppuun lukemaani Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet... -kirjaa, ensimmäinen adjektiivi, joka tulee mieleeni, on suloinen. Seuraavat ovat kiva, söpö ja vaaleanpunainen.

Tyttö sinä olet... kertoo elämänohjeita kaikille tytöille. Pääskysaari kertoo, kuinka tytöt ovat rakastettavia, luovia, voittajia, vapaita, luotettavia, itsevarmoja, ihania. Esipuheen mukaan kirjan avulla halutaan kertoa myös niille tytöille, jotka eivät sitä koskaan kuule, että he ovat täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat. 135 sivua silkkaa kehumista ja itsevarmuuden nostattamista. Mukaan mahtuu Pääskysaaren omien pohdintojen joukkoon myös muiden naisten haastatteluita ja tarinoita. Takakannessa kerrotaan: "Käsissäsi on pieni suuri kirja, jossa sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi saada kuulla. Tyttöys pelastaa maailman!" Juu.

Pääskysaari on onnistunut kehumismissiossaan oikein hyvin. Täydellisyys juuri sellaisena kuin olet korostuu koko ajan, ja tekstistä nousee Pääskysaaren aito välittäminen. Haastattelut on ujutettu juuri sopiviin väleihin ja ne istuvat tekstiin saumattomasti.

Saattaa kuitenkin olla, että olen kohdeyleisönä hiukan väärä. Ulkopuolisen silmin katsottuna sopisin muottiin täydellisesti: teinityttö, välillä angstaa, välillä painii itseluottamuksellisten juttujen kanssa. Avainjuttu kuitenkin on se, että onnellisesti kuulun siihen Pääskysaarenkin mainitsemaan porukkaan, joka saa muulloinkin kuulla olevansa ihana juuri sellaisena kuin on. Sen, että olen taitava ja sopiva ja ainutlaatuinen, kuulen paljon mieluummin ystävältäni tai läheiseltäni kuin kirjalta, kun minulla kerran on siihen mahdollisuus. Silti Pääskysaaren tekstejä lukee iloisena siitä, että ne on kirjoitettu. Tyttö sinä olet... on ehkä vielä parempi kirja vähän nuoremmalle tytölle kuin minä. Tai sellaiselle, joka ei ole vielä löytänyt tapaa puhua mieltä painavista asioista, eikä ihmistä jolle puhua niistä. Sellaiselle persoonalle kirja on täysosuma.

Täytyy kuitenkin sanoa, että kiitos Jenni Pääskysaari. Kiitos kaikkien niiden puolesta, joiden elämään tämä pieni suuri kirja oikeasti tuo lohtua ja lämpöä. Niitä tyttöjä on aivan varmasti.

Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet
Kuvittanut Nana Sjöblom
Otava, 2015
Sivuja 135

5 kommenttia:

 1. Tämä on jännä kirja, sillä sellaisetkin, jotka eivät ole kirjan kohderyhmää tai joihin kirja ei suuremmin "kolahtanut", pitävät sitä kuitenkin hyvänä ja ovat tyytyväisiä, että Pääskysaari kirjoitti sen. Minäkin! Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogissa muuten mietittiin, kuka voisi olla se julkisuudesta tuttu mies, joka kirjoittaisi tällaisen kirjan pojille. Sillä pojatkin ansaitsisivat itselleen jotain tällaista!

  VastaaPoista
 2. Minunkin blogistani löytyy sinulle haaste/tunnustus :)
  http://iltatahdensyttyessa.blogspot.fi/2015/10/liebster-award_68.html

  VastaaPoista
 3. Olisipa tälläinen ollut silloin, kun itse olin teini. Olisi elämä itseni kanssa tällä hetkellä hieman helpompaa, ehkä. :)

  VastaaPoista
 4. Sanos muuta! Onni että tämä on olemassa.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina ♥