maanantai 1. kesäkuuta 2015

Uma Karma: Kaiken se kestää


Kävin eilen kirjastossa ja juttelin tet-harjoittelusta tuttujen kirjastonhoitajien kanssa. Minulle sitten suositeltiinkin jotain kesälukemista. "Tässolis tällanen homokirja, sellanen urheilijapoika on kaapissa ja ihastuu sellaseen skeittaripoikaan ja sit sitä toista ahdistaa ku se toinen on siellä kaapissa. No nyt mä varmaan pilasin koko jutun, koko kirja yhessä lauseessa." Naurettiin kuinka kevyttä kesälukemista, tällasta olis varmaan kiva lukea jossain rannalla, kun ahdistuneisuus mainitaan heti. Ja kirjan kansi tekee muuten paljon, kiinnostuin tästä paljon enemmän kuin olisin kiinnostunut ilman tätä minun mielestäni ihan sika hienoa kantta. Ja vielä kirjailijan itsensä tekemä.

Skeittaripoika Tuukka alkaa tuijotella koripalloilijaa ja urheiluluokkalaista Luukasta lukion käytävillä. Luukaksen bileissä selviää, että tuijottelu on ollut molemminpuolista, pojat ovat ihastuneita toisiinsa. Suhdetta pidetään salassa ahdasmielisen kaveriporukan ja etenkin Luukaksen konservatiivisen perheen takia. Luukaksen harrastukset ja tulevaisuus ovat täysin hänen isänsä suunnittelemia ja äiti vahtii pojan diabetestä pakkomielteisesti. Pojat ovat muutenkin aivan eri maailmoista, tapaturma-alttilla skeittari-Tuukalla on muutamia kavereita, kun taas Luukas on koulun suosituimpia ja treenatuimpia. Ihastus kasvaa rakkaudeksi ja kestää tai ainakin yrittää kestää vaikeuksienkin läpi.

Kaiken se kestää on oikein hyvä kirja. Tuukan ja Luukaksen tunteita ja suhdetta kuvataan hyvin kauniisti, mutta kuitenkin rosoisesti, sitä ahdistusta pois jättämättä. Poikien oman identiteetin hakeminen, tietämättömyys, syvä välittäminen toisesta, epätoivo, viha, se oli kaikki niin todellista. Välillä kirjassa sorrutaan selittelevään tyyliin ja jotkut anteeksiannot tuntuvat vähän liian prinsessasatumaisilta, mutta en tarttunut epäkohtiin, vaan annoin tarinan viedä. Uppoan kirjoihin hyvin harvoin niin paljon, että koko muu maailma unohtuisi, mutta tämän kanssa kävi oikeasti niin. Kirjassa oli lumisateinen kohtaus koulun pihalla, ja kun katsahdin ylös paperista, yllätyin todella, kun ikkunan takana näkyi viheriöivä koivu lumipyryn sijaan.

Lue ehdottomasti Kaiken se kestää, jos kaipaat rakkaustarinaa, joka on vähän erilainen, hyvin todellinen eikä tihku lainkaan siirappia. Yllätyin todella, pidin oikeasti hyvin paljon.

Teos: Kaiken se kestää
Tekijä: Uma Karma
Books on Demand, 2008
Sivuja: 312
Kirjan vuoden lukuhaaste: kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä
Kirjankansibingo: kasvokuva

2 kommenttia:

Kommentti ilahduttaa aina ♥