lauantai 3. tammikuuta 2015

Jay Asher ja Carolyn Mackler: Sinä ja minä sitten joskus


On vuosi 1996 ja vain puolet Yhdysvaltojen nuorista on käyttänyt nettiä. Lukiolainen Emma saa kuitenkin isältään lahjaksi tietokoneen ja kun hän asentaa koneelle internet-yhteyttä lapsuudenystävänsä Joshin kanssa, he löytävät ohjelman nimeltä Facebook, vaikka se keksitään oikeasti vasta monen vuoden kuluttua. Facebook näyttääkin viidentoista vuoden päähän, ja he saavat nähdä, missä asuvat, kenen kanssa ovat naimisissa ja ennen kaikkea, ovatko onnellisia viidentoista vuoden kuluttua. Emman ja Joshin muutenkin hieman vaikeana oleva ystävyyssuhde saa lisää hankalia ulottuvuuksia, kun kaikki entiset ja tulevat rakkaudet ilmestyvät heidän silmiensä eteen viisitoista vuotta liian aikaisin.

Kirjan idea, se, että vuoden -96 nuoret löytävät tulevaisuutensa Facebookista, on ihan hauska. Melkein koko kirja kuitenkin koostuu Emman ja Joshin hyvien ja huonojen, menneiden ja tulevien parisuhteiden vatvomisesta. Tulevaisuutta yritetään muuttaa, koska Facessa näkyvä tuleva aviomies ei ole tarpeeksi hyvä. Kaikki kirjan henkilöt ovat välillä riidoissa, koska joku on ihastunut väärään ihmiseen.

Sinä ja minä sitten joskus on sellaista ihan mukavaa lomapäivän lukemista, mutta välillä asioiden moninkertainen toistaminen alkaa ärsyttää. Kirjan kertojana toimivat sekä Emma että Josh siten, että joka toisessa luvussa minäkertojana on Emma ja joka toisessa Josh. En tiedä, johtuiko se siitä, etten lukenut tarpeeksi keskittyneesti, mutta välillä minulle tuotti vaikeuksia pysyä perässä siitä, kuka nyt onkaan kertojana, vaikka se joka luvun alussa kerrotaankin. Olin ajoittain todella hämmentynyt, kun muistin kertojan olevan toinen kuin se olikaan.

Kirjan tyttö- ja poikaystävävatvominen on hullua, ja viimeiset sivut ovat todella siirappiset. Parisuhteita pyöritellään koko kirjan ajan suuntaan ja toiseen, mutta jokainen, joka pystyy vähänkin päättelemään, tajuaa, ketkä kirjan lopussa päätyvät yhteen. Kirjan lopun siirappisuus ja "paperisydämiä sataa" -tunnelma on aivan järkyttävä.

Ei siis maailman paras kirja, mutta menihän sekin tuossa lomalukemiseksi :)

Teos: Sinä ja minä sitten joskus
Tekijät: Jay Asher ja Carolyn Mackler
Alkuperäisteos: The Future of Us (2011)
Suomentanut Laura Honkasalo
Otava, 2012
Sivuja: 317

Ja nyt vasta (4.1.) muistin HelMetin lukuhaasteen, josta ruksaankin tällä kirjalla kohdan nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja.

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut tämän joskus pari kolme vuotta sitten ja mitä nyt enää kirjasta muistan, niin olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Ihan kiva kirja muttei mitään enempää. :)

  VastaaPoista
 2. Todella toimivan tuntuinen idea tuo, että facebookista pääsee kurkistamaan tulevaisuuten. Siinä olisi hyvä pohja kirjoittaa juonellisesti todella hyvä kirja. Sääli, että kirjoittamasi perusteella kirjailija tuntuu tuhlanneen idean tuollaiseen perus suhdehöttöön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin juuri samaa. Kirjan idea on todella hyvä, ja siinä voisi olla ainesta hyväksi juoneksi, mutta sinne meni sekin idea. Todella harmi...

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina ♥